Fraktfritt över 249 kr
Leverans 0-3 dagar, Fria Returer

10 magiska råd för städning med Ättika

1. Avkalkningsbrygd för badrummet

Kalka jorden i trädgårdslandet för att undvika ogräs och håll badrummet fritt från alger och mögel genom regelbunden avkalkning. Blanda din egen brygd på 5 dl ljummet vatten, 3 msk ättika och 1 dl såpa. Fyll en sprayflaska med brygden och spruta runt kranar och dusch- eller badkarsblandare. Mumla gärna några självkomponerade reningsformler medan du låter brygden verka i någon minut. Fiska upp en uttjänt tandborste och borsta bort avlagringarna. Använd även brygden till övriga ytor för att avhysa bakterier och andra mikroorganismer som lätt gör sig hemmastadda i badrummets fuktiga miljö.

2. Återuppliva duschens vigör

Ära åt duggregnet som bjuder svalka och behag en het sommardag, men för den som vill duscha och löddra i frid och fröjd krävs mer än strilande droppar. Svagt vattentryck beror ofta på kalk som samlats i munstycket och hindrar vattenflödet. Lösningen kan vara så lätt som en avkalkning. Häll lika delar ättika och vatten i en plastpåse, trä den över duschmunstycket och fäst med en gummisnodd. Se till att strilen ligger i ättiksbrygden och låt den ligga där minst en timme. Ta bort påsen och spola igenom en stund med varmt vatten. Näcka, tralla och återupplev duschens nyvunna livskraft. 

3. Deodorant för badrummet

Utöka vett och etikett på toalett med en skvätt ättika för att förhindra odörer och motverka kalkavlagringar som ger grogrund för mögel. Blanda 2 dl ättika och 2 dl vatten i en sprayflaska och förvara i badrummet. Gör det till en ritual att spraya väggar, duschkabin och eventuellt draperi efter varje gång du har duschat. Avsluta gärna genom att rulla några lavendelfrön mellan fingrarna och frottera dig i väldoften.

4. Kläder utan missfärgning och fläckar

Vissa fläckar kommer och går, andra består. Deodorantmissfärgningar och spåren av blod och svett hör till det ihållande slaget. Även senap, ketchup och tomat. För att råda bot på fläckarna som överlever tvättmaskinen baddar du med en trasa doppad i vatten utblandat med 1 msk ättika. Gnugga varsamt, avvakta en stund och lägg sedan plagget i tvättmaskinen och återgå till vardagens klet och kladd.

5. Mjukt utan kemikalier

Många är de dolda miljöbovarna och ingen kan ensam göra allt för att få planetens resurser att räcka. Alla kan likväl göra något för att undvika gift i vardagen, som att byta ut sköljmedlet mot ättika för att tvätten ska bli mjuk utan kemikalier. Lukten av ättika försvinner i sköljningen men vill du ha doft kan du tillsätta valfri Häxan doft. Häll några droppar direkt i ättikan som du placerar i facket för sköljmedel, addera tvättmedel, tryck på startknappen och häng upp tvätten istället för att torktumla om du vill dra ned på energiförbrukningen.

6. Sanering av stinkande kylskåp

Unkna lukter i kylskåpet kan hålla kylskåpsråttor på avstånd men riskerar förpesta både matglädjen och hemfriden. Använd lika delar ättika som vatten till att tvätta kylskåpet, både in- och utvändigt. Om odören kvarstår; häll ättika i en skål med vatten och placera i kylen över natten. Ställ även en kopp i nära anslutning till kylen och fyll med enbär som skyddar mot stöld och snyltande.draperi efter varje gång du har duschat. Avsluta gärna genom att rulla några lavendelfrön mellan fingrarna och frottera dig i väldoften.

7. Reningsbad för vatten- & kaffekokaren

Små vita flingor i tevattnet och överdrivet besk kaffesmak kan även få den mindre kräsmagade att spotta och fnysa. För att inte besudla de dagliga styrketårarna bör du avkalka kaffe- och vattenkokaren åtminstone en gång per halvår. Blanda 1 dl ättika och 3 glas rent vatten, låt koka upp och tillsätt vatten tills kokaren blir fylld och koka upp på nytt. Ägna dig åt tungvrickaren: ”Fem pepparkorn i en kopparpanna”, tills vattnet har svalnat. Töm behållaren och skrubba insidan med en borste. Koka upp en omgång vatten på nytt och häll ut för att få bort all ättika. Brygg och drick därefter din styrketår i tystnad.

8. Skärseld för spisen och mikrovågsugnen

 Om du visste vad som slutligen hamnar i maten du dagligen värmer skulle du troligen vrida huvudet i avsmak. Nöj dig med vissheten om att en smutsig mikro och spis är lika med ohygienisk och fördriv slusken med minsta möjliga ansträngning. Blanda 1 dl ättika med 3 dl vatten i en skål som du placerar i mikron. Kör på full effekt i några minuter innan du torkar rent. För rengöring av spisen blandar du1 dl ättiksprit och 2 tsk bikarbonat. Häll eller spraya blandningen på de smutsiga områdena och låt verka i några minuter. Använd en trasa, gärna av mikrofiber, och hett vatten för att torka rent. 
Lätt som en plätt; sund bespisning utan djupare tankemöda eller större muskelkraft.

9. Koka ägg utan äggröra

Mikroskopiskt små sprickor i äggets skal undflyr ögat men om du inte vill se äggvitan sippra ut i kastrullen finns ett knep: tillsätt lite salt och 1 msk ättika till vattnet vid kokning. Att inte gå miste om ett ägg i onödan är i sin rätta ordning, så även att det finns en spricka i allt – hur skulle annars ljuset ta sig in?

10. Fönsterputs & glasputs

Det som göms i snö, kommer upp i tö. Vänta inte på solens påminnelse om att råda bot på det som grumlar utsikten. Skapa ditt eget putsmedel på 1 msk ättika och 1 liter vatten. Förvara i en sprayflaska och använd för både fönster- och spegelglas. Lämpar sig även för rengöring av större vaser som inte blir rena vid handdisken. Putsa och torka rent med en mikrofiberduk eller annan trasa som inte luddar. Vill du gå ett steg längre och fördriva illusionernas slöja ska du ta hjälp av grenarna av en kaprifol och roten av en gråbo. Snitta och bär växtdelarna som en amulett runt halsen. I de bästa av världar bli du klarögd som en älvdrottning.Glöm inte att använda handskar vid rengöring med ättika för att skydda händerna.

Ättikans No-Go:

Avkalkning av strykjärn

Kalka inte av ditt strykjärn med ättika eftersom syran kan förstöra elektroniken. Håll ditt strykjärn kalkfritt genom att tömma ut eventuellt kvarvarande vatten efter varje användning och följ bruksanvisningen för hur du kalkar av.

Till blanka ytor

Använd inte ättika på blanka och glansiga ytor som till exempel lackerade bordsskivor. Ättika är surt och ytan kan bli matt om du har otur.

Till natursten

Använd inte ättika på natursten som till exempel granit och marmor. Syran gör stenen matt och det blir fläckar som inte går att få bort.

Till äggfläckar

Använd inte ättika för att försöka få bort fläckar av ägg. Ättikan koagulerar ägget som bara fäster sig ännu mer. Testa istället att skölja och skrapa bort fläcken under kallt vatten.

Till vaxade ytor

Använd inte ättika på vaxade ytor som till exempel vaxade golv och vaxade möbler. Ytan mattas och vaxets skyddande egenskap förstörs.

Till vaxade ytor

 Använd INTE ättika på trä. Ädla träslag, lövträ så kallat hardwood är extra känsligt. Tänk på att ättika är en syra – träets yta skadas av ättikan som är sur. Trä behöver återfettas för att behålla sin fina färg och yta. Rengör därför trä med fet såpa (HÄXAN RAPSSÅPA) så återfår det sin lena yta och lystern.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Diskmedel
Diskmedel

Diskmedel

49 kr
En 650 ml sprejflaska med Häxan Badrum städprodukt.
En 650 ml sprejflaska med Häxan Badrum städprodukt.

Badrum

49 kr
Allrent
Allrent

Allrent

49 kr
En 650 ml sprejflaska med Häxan Köksrent städprodukt.
En 650 ml sprejflaska med Häxan Köksrent städprodukt.

Köksrent

49 kr