Historien om Häxan
Alexander Lagerman
Historien om Häxan börjar i slutet av 1800-talet med en man vid namn Alexander Lagerman. Efter många år i Amerika och utomlands återvände han till Sverige. Likt sin far, den världsberömda uppfinnaren som revolutionerade tillverkningen av tändstickor, skulle sonen snart åstadkomma en nytändning i hushållet. Som beryktat såg han en möjlighet att skänka hemmets sysslor och prövningar en gnista av vardagsmagi.

1901, några år efter att Alexander etablerat den första fabriken för tillverkningen av kemiska hushållsprodukter, flyttades verksamheten till Göteborg och namngavs Tomtens Tekniska Fabrik. Likt fabriksnamnet lät han uppkalla samtliga varumärken med blicken på de svenska sagorna som berättats för honom som barn, däribland Tomten, Trollet och Häxan.

Sortimentet av produkter som genast vann stor uppmärksamhet och uppskattning hos det svenska folket var indelat i tre segment: rengöring och putsmedel för hushållet; hälsoprodukter och parfymer; delikatesser och preparat för att underlätta och förhöja matlagningen.

Bland storsäljarna och varumärkena som lever kvar än i dag hör rengöringsmedlet Tomteskur, eldsprakande Tomtebloss, och Häxans Putsmedel – den tidlösa favoriten som fortsätter att förnya och föröka sig. Sedan 2021 bjuder Häxan på en rad magiska överraskningar för inre rening och yttre rengöring.