10 magiska råd - rengöring med bikarbonat - Häxan Rengöringsmedel
Oct 17, 2022

10 magiska råd - rengöring med bikarbonat

Har du koppar med kaffespår, fastbrända rester i kastrullen eller skor med skunklukt? Då kan det vara dags att lära känna Häxans Bikarbonat!

1. Skura ända in i kaklet
Fulländad är den rengöring som även fördriver smutsen mellan kakelplattorna och i fogarna. För att gå i mål med badrummets svåraste smuts och ingrodda obehag tillreder du en tjock pasta på Häxan Bikarbonat och lite vatten. Applicera med en borste på utsatta områdena och låt pastan verka cirka 15 minuter. Häll Häxan Ättika och vatten i en sprayflaska medan du väntar. När det är dags sprutar du ättiksbrygden på bikarbonatspastan som börjar fräsa och bubbla. Skrubba och kuckelura över hur många gasbubblor som hinner stiga till luften innan bruset och den rengörande reaktionen upphör. Skölj därefter med varmt vatten och beskåda resultatet: magiskt rent.
2. Toalett utan åldersringar och fartränder
Livet på jorden är i ett evigt kretslopp. Varken du eller toaletten är en ändstation. Även utflöden från hemmets återförs till naturen via reningsverk. För att rätt sak ska hamna på rätt plats, och för att allt som ska vidare också kommer vidare behövs ibland krafttag – som vid ringen, fartränder och avlagringar i toalettstolen. För att få bort dessa blötlägger du insidan av toalettstolen och pudrar bikarbonat tills alla ytor är täckta. Låt verka över natten och spola på morgonen. Upprepa en gång i månaden vilket även bekämpar proppar i avlopp och motverkar stopp i flödet.

3. Rengöringsbad för diskhon

Diskhon i köket lever ett kärvt liv. Att den blir matt och ansamlar fett hör inte till märkvärdigheterna eller ovanligheterna – även vasken behöver rekreation för att hålla måttet. Bjud den titt som tätt på ett välgörande reningsbad med bikarbonat.

✓  Fukta insidan på diskhon med hett vatten, beströ pulvret över ytan, gnugga och gno med en kökssvamp

✓ Vissla valfri melodi i dur och se hur diskhon återintar sin skinande rena skrud.

4. Få bort fastbränt i kastrullen
Vidbränd mat och platt sufflé leder inte vägen till gastroniska höjder men de små missödena avskriver du snabbt till historien. Fastbränt ris, förkolnade lökringar och andra svedda matrester evakuerar du med bikarbonat. Häll varmt vatten i kastrullen eller stekpannan. Låt stå en stund tills kvarlevorna börjar flyta runt, häll ur vattnet och strö rejält med bikarbonat på en kökssvamp. Skrubba bort återstoden av det vidbrända, slå på fläkten och börja på ny kula; ur askan föds någonting nytt.
5. Adjö till dålig lukt i sophinken
Hundratals kilo åker årligen ut med soporna. Hinken, tunnan eller avfallslösningen har ett tungt ansvar att axla, i synnerhet i hushåll där det är sisådär med källsorteringen och återvinningen. För att påminna dig om vad du hystar absorberar hinken gärna dofterna av ditt avfall och bjuder på odörer i olika motbjudande skalor. Åtgärda genom att rengöra utrymmet och strö lite bikarbonat i botten på hinken. Pulvret suger upp eventuell fukt och bekämpar dålig lukt. Avsluta med en rannsakande minut: matsvinn, skämd mat eller kanske dags att betänka och styra om vad som slinker ut i hushållssoporna?

6. Fördriv fläckar från väggar och vrår

Klackarna i taket, sista-sekunden-utryckningen med dammsugaren, drönaren på infart från uteleken. Vardagens lyckor och olyckor lämnar sina spår längs hemmets väggar och vrår. Svarta märken från skosulor eller dammsugaren och andra fläckar på golv, väggar och bänkar kan du behandla med bikarbonat.

✓ Fukta en svamp eller en trasa och doppa i pulvret.

✓ Gnugga försiktigt det utsatta området med pastan som bildas och se hur fläckarna dunstar.

✓ Torka bort eventuellt överflöd med en fuktig trasa, torka torrt och njut av den obefläckad utsikten innan tillvaron flyger och flänger på nytt.

7. Detox för madrassen
Sömnlösa nätter, blöta drömmar och nattliga svettningar. Sängen är en samlingsplats för både det ena och det andra. Madrassen är rustad för att klara sina uppgifter men behöver vårdas och vädras för att hålla sig i gott skick. Ta bort alla sängkläder och öppna närmaste fönster. Dammsug madrassen, gärna med ett textilmunstycke*. Pudra bikarbonat över hela madrassytan och låt verka i cirka 20 minuter. Bikarbonaten suger åt sig fukt och neutraliserar eventuell dålig lukt. Dammsug madrassen på nytt och upplev skillnaden. Placera avslutningsvis lite angelika i sovrummet så förljuvar änglarna dina drömmar. *Använd inte påslösa dammsugare för rengöring av madrassen. Det vita pulvret är för finmalet och kan orsaka fel i motorn.

8. Porslin utan spår av te och kaffe

Starkt, sött, svagt, utan socker, rent eller utspätt. Hur du än väljer ditt kaffe eller te kommer det förr eller senare att lämna sina spår på porslinet det dricks ur. För att få bort missfärgningar i kaffe- och tekoppar ger du dem ett rengöringsbad.

✓ Fyll diskhon med hett vatten och 1 dl av Häxan Bikarbonat, rör om och lägg ned porslinet i badet.

✓ Avvakta 30 minuter och diska sedan som vanligt. Dina koppar blir kristallrena efter detta!

✓ Häxans magitips: Vill du passa på att få en glimt av framtiden ska du lära dig att tolka kaffesumpen och mönstret som bildas av tebladen.

9. Skor utan skunk
Häll ner lite bikarbonat i varje sko och skaka runt så hela insidan får sig en dust. Låt stå över natten och avlägsna pulvret nästa morgon, använd en dammsugare för att få bort alla rester. Lämna även gårdagens groll bakom dig och trampa ny mark med rent under fötterna.
10. Snövit tvätt
Glänsande vita är våra tänder innan de hunnit påverkas av allt vi stoppar i munnen. Vi undkommer inte tidens tand som även kan få de en gång så vita handdukarna och kläderna att förlora sin snövita briljans. För att fördriva det grådaskiga ur allt från t-shirts till sänglinnen kan du tvätta textilerna med vanligt tvättmedel och späda ut med 1 dl bikarbonat. Se hur tvätten kommer ut som ny – nästan som om tiden inte haft sin gång.

Häxans Bikarbonat finns att köpa i vår webshop eller Häxans butik på Götgatan 21 i Stockholm.