Julstäda hemmet - guide till julens fläckar - Häxan Rengöringsmedel
Dec 6, 2022

Julstäda hemmet - guide till julens fläckar

Bli ett proffs på julens olika fläckar
Julen är äntligen här! Det är en fantastisk vinterhögtid som har mycket att erbjuda. Efter allt firande slutar det dock med ett enormt efterarbete. Julstädning är en viktig och ofta förbisedd del av julen. Efter att alla presenter har öppnats, dekorationerna tagits ner och julmaten ätits är det dags att se verkligheten i vitögat och städa upp. Men det behöver inte vara en skrämmande uppgift; med lite planering och ansträngning kan du snabbt få ordning på ditt hem igen. Att städa ut julen är dock inget att underskatta, speciellt inte om festen varit stor. Det finns mycket att göra, därför var vi valt sammanställa en checklista på vad man bör förbereda sig på under den uppkommande julstädningen.

Ta bort stearin

Under den mörka vintern använder vi levande ljus mer än någonsin på året, det ger en mysig stämning och ambiance i hemmet. Efter att ljusen brunnit ner återstår stearinet och kan i många fall leda till oönskade stearinfläckar på saker som glas, bord och tyger som kläder och bordsdukar. 

Här kommer ett tips på hur man kan få bort stearinfläckar från en tygyta:

✓ Du behöver ett strykjärn, hushållspapper och Häxan Soffa & Matta (för stearin på tyg)

✓ Skrapa bort så mycket av stearinet som möjlig. När det inte går att skrapa bort något mer, placera ut tyget på en yta som är värmetålig (strykbräda).

✓ Därefter stryk duken med ett hushållspapper mellan tyget och strykjärnet. På detta sättet värms stearinet upp och fastnar på pappret. Detta kan ta sin lilla tid och det kan krävas att du byter upp pappret allt efter som.

✓ Spraya nu med Häxan Soffa & Matta och gnugga på fläcken med en svamp eller borste. Se klippet här!


Efter detta ska dina stearinfläckar ha försvunnit!

Ta bort glöggfläckar, vinfläckar eller kaffe

Det är ingen jul utan glögg. Den varma drycken är ett måste, vad som inte är ett måste kan vara de hemska fläckarna som kan tillkomma. Då glögg är ett typ vin kan den tas bort med liknande åtgärder.

Här kommer ett tips på hur man kan få bort glöggfläckar från ett klädesplagg

✓ Värm på fet mjölk i en kastrull (inte koka)

✓  Stoppa ned plagget med vin/ glögg-fläcken i den varma mjölken. Och innan du vet ordet av har du en fläckfri skjorta eller vad det nu kan tänkas vara.

✓ Även är Häxan Soffa & Matta en magisk lösning för färgade drycker som vin och kaffe, funkar bäst om olyckan är färsk!

Förläng julgranens doft

Många tenderar att hålla utsmyckningen minimalistisk, men trots det väljer de flesta att sätta upp en julgran. Det finns både för och nackdelar med både plast- och riktiga granar. Från ett städar-perspektiv har plastgranen en stark fördel då med den slipper man all barrfällning som tillkommer med en äkta gran. Folk som tar steget extra med traditionella julgranar, som att ha levande stearinljus i granen är våghalsiga då kan det ställa till med ännu mer potentiella olyckor och mer städning.

En anledning till att många väljer att skaffa en riktig gran är på grund av dess autentiska gran- & barrdoft. Om man då istället har en plastgran kan Häxans Doftolja Barrskog vara ett fantastiskt komplement som kan adderas till Häxan rengöringsprodukter (eller annan flytande tvål). Med rengöringsdoften kan du uppleva doften av en äkta barrgran utan allt trassel som det kan innebära att ha äkta gran. Doftoljan är även praktisk ifall att granen börjar lukta illa, då kan man enkelt kompensera med några droppar som får granen att dofta som den ska igen.

Vare sig man har en riktig- eller en plastgran kan krossade julgranskulor komma till besvär. Låt oss inte heller glömma alla paket under granen och dess tillkommande kartonger på förpackningar.

Julbordet
Julbordet – Om du råkar ha ett stort sällskap kan det inte bara krävas en massa dukning, utan även en drös olika formar, serveringstallrikar och plåtar. Detta kommer onekligen leda till enorma mängder disk. I många fall tillkommer tuffa fläckar som bildas på grund av matrester som har bränts i ugnen. Med hjälp av Häxans rengöringsprodukter för köket från Häxan.se kan du underlätta köksslitet.
Sammanfattningsvis kan det konstateras att julen kräver stort efterarbete. Från julpynt som julgranar och ljus till det stora julbordet som innehåller allt möjligt fantastiskt. Se till att vara välutrustad men glöm heller inte bort att ha en riktigt god jul!

Köp Häxans Köksrent och påbörja en förtrollande städrutin!